MARTINSKÉ TRHY

•  Po sérii úspěšných a na přání veřejnosti opakovaných farmářských trhů, které probíhají v Gayerových kasárnách od jara a vyvrcholí první listopadovou sobotou, přichází tentokrát Hradecká kulturní a vzdělávací společnost s již tradičním předvánočním jarmarkem lidových řemesel - Martinskými trhy.

Do Hradce se tak v sobotu 12. listopadu sjedou řemeslníci z měst, obcí a vísek celé naší krásné vlasti, aby ve všech prostorách Adalbertina a přilehlého parkoviště od 9 do 16 hodin předvedli výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel včetně vánočního zvykosloví. A výběr tu bude vskutku bohatý, neboť do této chvíle se organizátorům akce přihlásila téměř stovka prodejců z Čech, Moravy i Slovenska.

Co všechno na trzích uvidíte? Keramiku užitkovou i dekorativní, vánoční dekorace, výrobky ze dřeva, kůže, proutí, skla, kovu, včelího vosku, obrázky s podmalbou na skle, svíčky, batiku, patchwork, drobné i větší dárky z přírodních materiálů a další výrobky lidové tvorby a řemesel s ukázkami jejich zhotovení. Bohatá nabídka obsahuje rovněž knihy, zboží z pedigu a korku, modrotisk, ručně řezané svíce, výrobky z ovčí vlny, archeologické reprodukce, čajovou ajurvédskou medicínu nebo třeba přírodní bylinnou kosmetiku. Nebudou chybět ani textilní hračky, polštářky, kapsáře, aranže z přírodních materiálů, šperky a bižuterie a kupa drobností jen tak pro radost.

Co můžete na trzích ochutnat? Pečené selátko, sýry, tradiční lidové pečivo, pražené oříšky a mandle, pražená dýňová a slunečnicová semínka, slané i sladké ořechy a mandle, martinské rohlíky, koláče, štrúdl, štramberské uši staročeský trdelník, perník, turecký med, medovinu, svařené víno a spoustu dalších dobrot. Jak uvedla Jaroslava Vajrauchová z pořádající společnosti, zajímavostí budou jistě výrobky z rakytníku, které kromě potravinářských produktů poskytují také produkty kosmetické - mýdla, zubní pasty, krémy, oleje a šampony.

Ale ani to není ještě všechno. Na Dni otevřených dveří Klubu lidové tvorby, který bude mít již tradičně prostor na malém sále Adalbertina, se děti i dospělí budou moci naučit vyrábět vánoční ozdoby ze skleněných korálků, z kukuřičného šustí, přírodnin, papíru a dalších materiálů. Přijďte se podívat – bude to příjemně a užitečně strávená část víkendového dne.

KATEGORIE ZPRAVODAJSTVÍ

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo
Ještě nemáte svůj uživatelský účet a rádi byste diskutovali nad zveřejněnými reportážemi a účastnili se našich soutěží o hodnotné ceny?
Založte si účet ZDE